PMF - Odsjek za fiziku

  /  Istaknute obavijesti   /  Održan Particle Therapy Masterclass

Održan Particle Therapy Masterclass

Povodom Međunarodnog dana žena u nauci (11.02) na Odsjeku za fiziku Univerziteta u Sarajevu je 12.2. (ponedjeljak) održan Particle Therapy Masterclass.
140 učenika iz 12 srednjih škola iz Bosne i Hercegovine imali su priliku slušati predavanja o poznatim fizičarkama i unaprijediti svoje znanje o primjenama fizike u medicini.
Događaj je uključivao i radionice u okviru kojih su učenici korištenjem odgovarajućeg softwarea izrađivali plan radioterapije. Radni dan je zaključen videokonferencijom u kojoj su osim našeg Odsjeka za fiziku sudjelovali GSI Helmholtz centar za istraživanje teških jona (Darmstadt, SR Njemačka) te pet drugih institucija na kojima je istog dana održan Particle Therapy Masterclass (iz Češke, Sjeverne Makedonije, Bugarske, Italije, Alžira).
Nadamo se da je održani masterclass uspio učenicima ponuditi dublji uvid u čari medicinske fizike, te da im je probudio interes da i u budućnosti uče o ovoj zanimljivoj oblasti fizike.
Na kraju se zahvaljujemo prof. dr. Azri Gazibegović-Busuladžić, predavačima i vrijednim studentima volonterima Odsjeka za fiziku bez kojih organizacija ovog događaja ne bi bila moguća!